Waarom is Polyvagaaltheorie belangrijk in je behandeling?

De Polyvagaaltheorie beschrijft de alarmcentrale die verstopt zit in je ruggenmerg. Daar zitten vijf zenuwen die samen bepalen of je, je veilig voelt of niet. Eén van deze zenuwen loopt van je hoofd naar je lijf en de andere vier van je lijf naar je hoofd. Gezamenlijk bepalen ze in welke modus van veiligheid (veilig, vecht/vlucht, bevriezen) jij zit. 

We proberen vaak die ene zenuw die van je hoofd naar je lijf (top-down) gaat te beïnvloeden door iemand gerust te stellen, te zeggen dat er geen gevaar is of door gedachten om te buigen of opzij te zetten. Dat is hard werken, aangezien het moeilijk is de netwerken in je gedachten echt duurzaam te beïnvloeden. Daarnaast zijn er vier zenuwen die vanuit je lijf naar je hoofd (bottum-up) lopen. Als deze onbewust toch gevaar blijven detecteren, heeft het sussen weinig zin (Porges 2017, Dana, 2019 & Sunseri 2019).

Gevaar is in de context van het huidige leven een relatief begrip. Vroeger ging het om het ontsnappen aan een aanval van een wild dier of een gevecht met een andere stam. Nu wordt niet alleen fysieke of psychische bedreiging opgepikt door de alarmcentrale, maar bijvoorbeeld ook verveling, deadlines, overprikkeling, (mogelijke) sociale afwijzing, pijn, verdriet, zorgen en stress.

Als je jezelf niet veilig voelt, ben je niet goed in staat om dingen te leren of te ontwikkelen. Hierdoor kan het effect van behandeling negatief beïnvloed worden. Echter als je weet hoe veiligheid werkt in het zenuwstelsel dan kun je dit systeem in het voordeel van jezelf, de patiënt en de behandeling laten werken. Je herkent sneller in welke modus de ander zit, kan coregulatie toe passen en eventueel de patiënt zelfregulatie aan leren.

Wat anderen zeggen over 
deze training:

De afgelopen weken hebben wij met veel enthousiasme de training Polyvagaaltheorie in behandeling , een ervaringsgerichte behandelmodule, bij Lia Jaeqx-van Tienen gevolgd. Het heeft ons behandelaanbod enorm verrijkt, dank Lia!

Anne Hermans, GZ-Psycholoog

Deze training is heel erg waardevol. Doordat je als cursist meteen gaat ervaren, begrijp je snel waar het over gaat en kan je het geleerde in de praktijk goed toepassen. Vooral het vele doen is een meerwaarde.

Rebecca maassen, GZ-psycholoog

Polyvagaaltheorie in behandeling

Tijdens deze driedaagse training word je meegenomen in de theorie en evidentie van het onderwerp. Het fundament waarop ik je wil laten ervaren wat die theorieën en oefeningen doen bij jezelf. Om je vervolgens met praktische toepassingen, die je meteen kan gebruiken, weg te laten gaan.

Deze training is voor psychiaters, verpleegkundig specialisten GGZ, klinisch psychologen, GZ-psychologen, psychotherapeuten, psychologen, orthopedagogen, vaktherapeuten, SPVers, POH ggz en andere behandelaren in de GGZ.
Je vindt hier meer informatie over de training voor begeleiders en onderwijspersoneel.

Wil je de studiegids van deze training ontvangen?
Wil je jouw team aanmelden?
Wil je dat ik de training incompany kom geven?  

Ik heb, onder anderen, schitterende incompany trainingen gegeven bij: