Waarom is Polyvagaaltheorie belangrijk in je begeleiding?

Om iemand te begeleiden in zijn/haar/diens leven is het belangrijk dat iemand zich op diens gemak voelt. Op die manier kom je meer tot ontwikkeling en kan je opener zijn over dat wat je moeilijk vindt. De Polyvagaaltheorie beschrijft de alarmcentrale die verstopt zit in je ruggenmerg. Daar zitten vijf zenuwen die samen bepalen of je, je veilig voelt of niet. Eén van deze zenuwen loopt van je hoofd naar je lijf en de andere vier van je lijf naar je hoofd. Gezamenlijk bepalen ze in welke modus van veiligheid (veilig, vecht/vlucht, bevriezen) jij zit. 

We proberen vaak die ene zenuw die van je hoofd naar je lijf (top-down) gaat te beïnvloeden door iemand gerust te stellen, te zeggen dat er geen gevaar is. Dat is hard werken, aangezien het moeilijk is de netwerken in je gedachten echt duurzaam te beïnvloeden. Daarnaast zijn er vier zenuwen die vanuit je lijf naar je hoofd (bottum-up) lopen. Als deze onbewust toch gevaar blijven detecteren, heeft het sussen weinig zin (Porges 2017, Dana, 2019 & Sunseri 2019).

Gevaar is in de context van het huidige leven een relatief begrip. Vroeger ging het om het ontsnappen aan een aanval van een wild dier of een gevecht met een andere stam. Nu wordt niet alleen fysieke of psychische bedreiging opgepikt door de alarmcentrale, maar bijvoorbeeld ook verveling, deadlines, overprikkeling, (mogelijke) sociale afwijzing, pijn, verdriet, zorgen en stress.

Als begeleider kan je veel invloed uitoefenen op iemands veiligheidsgevoel. Ook kan je de ander leren om tot zelfregulatie toe te passen. Hierdoor verbetert de kwaliteit van jouw begeleiding aanzienlijk. Wil je leren hoe je kan spelen met de verschillende veiligheidsmodi bij jezelf en met de ander? Ik geef je graag deze training, zodat jij direct met de persoon die je begeleidt aan de slag kan. Voel je welkom bij The Spotlights. 

Wat anderen zeggen over 
deze training:

Lia neemt je stap voor stap en via ervaringsgerichte oefeningen mee door de complexe materie van de polyvagaaltheorie, zodat je na drie lesdagen voelt dat je een waardevolle tool in handen hebt.

Mirjam Kabki, Echa specialist in gifted education

Het was een cadeautje om Lia te horen over dit onderwerp. Vol bevlogenheid en enthousiasme, inspirerend, speels en aanstekelijk. Lia heeft de Polyvagaal theorie zo over de bühne weten te brengen dat ik deze theorie perfect passend over mijn vakgebied heen kan leggen. Een verrijking voor mij en de kids in mijn praktijk. 

Wendy Mazer
Kindercoach en eigenaar van Breinsafari

Polyvagaaltheorie in begeleiding

Tijdens deze driedaagse training word je meegenomen in de theorie en de praktische toepasbaarheid in jouw begeleiding van iemand. Daarnaast wil ik je laten ervaren wat die theorieën en oefeningen doen bij jezelf. Om je vervolgens met praktische tips, die je meteen kan gebruiken, weg te laten gaan.

Wil je deze training volgen?
Wil je jouw team aanmelden?
Wil je dat ik de training incompany kom geven?  

Ik heb, onder anderen, schitterende incompany trainingen gegeven bij: