Wat is hoogsensitiviteit?

Het dieper verwerken van informatie dat is wat hoogsensitiviteit inhoud. Je neemt meer informatie in je op, doordat de thalamus alles belangrijk lijkt te vinden. Die informatie die je opneemt, verwerk je diepgaand. Hierdoor ben je instaat om creatief te zijn, gemakkelijk aan te sluiten, te reflecteren op jezelf. Het heeft dus voordelen, zeker als je er goed gebruik van weet te maken.

 

 Hoogsensitiviteit in de psychiatrie

Je patiënten of klanten die het karaktertrek hoogsensitiviteit bezitten, zien die voordelen niet meer altijd. Zoals Prof. Dr. Elke van Hoof (klinisch psycholoog verbonden van de vrije universiteit in Brussel) zegt:  Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat iemand die hoogsensitief is, is gericht op positiviteit. 
Als dit niet het geval is dan moet je dat snel oplossen
.

Ik herken deze patiënten vaak als uiterst veerkrachtig. Door de hoeveelheid informatie die wordt opgenomen ontstaat er soms ‘file op de snelweg van informatieverwerking’. Daardoor kan iemand overprikkeld raken (zintuigelijke overprikkeling) of last hebben van emotionaliteit (veel gevoelens ervaren, beïnvloed worden door gevoelens van anderen, geen raad weten met jezelf). Dit zie ik bij mensen die in behandeling komen vaak. Ze ervaren dit (bijna) continue. Als je samen die file kan oplossen en iemand handvaten geeft om de file te voorkomen of hier constructief mee om te gaan, bloeien deze patiënten enorm op. Een genot om te zien. Ze kunnen weer terug naar de positiviteit die ze van nature in zich hebben en dat is erg waardevol.  

Deze karkatertrek zorgt voor bepaalde gedragingen die van invloed zijn op de diagnostiek en behandeling van een patiënt of klant. Het is zinvol hier rekening mee te houden. 

Hoogsensitiviteit, het brein en de wetenschap

Net als bij hoogbegaafde mensen werkt het brein, van iemand die hoogsensitief is, anders. Overigens is het zo dat 87% van de hoogbegaafde mensen tevens hoogsensitief blijkt te zijn (aldus onderzoek van Elke van Hoof en Rianne van de Ven). Het begrip hoogsensitiviteit dat Elain Aron in de jaren 90 introduceerde is inmiddels van een wat specifieke definitie voorzien. Met dank aan het wetenschappelijk onderzoek dat de laatste jaren op dit gebied werd uitgevoerd. Ook op dit moment vinden hier nog verschillende onderzoeken over plaats. Dit houd ik graag voor je bij, zodat je in de trainingen recente en wetenschappelijk informatie krijgt over deze karaktertrek.
Ook zal ik je informeren over de verschillen tussen gangbare classificaties in de psychiatrie en de karakter trek hoogsensitiviteit bij patiënten of klanten. 

Hoogsensitiviteit in de psychiatrie

Ik bied verschillende trainingen aan over hoogsensitiviteit. In een dagdeel kan ik informatie geven over wanneer je aan hoogsensitiviteit kan denken bij je patiënt of klant en hoe je hier met diagnostiek mee om kan gaan. Tijdens een hele dag kan ik je daarnaast informatie geven over de behandeling van volwassenen. In twee trainingsdagen geef ik je zinvolle handvaten om met je diagnostiek en behandeling af te stemmen op de diepgaande verwerking van je patiënten / klanten. Ik geef ook trainingen over seksuele- en genderdiversiteit bij hoogbegaafde / hoogsensitieve mensen.
Je kan de trainingen ook goed combineren met de trainingen over hoogbegaafdheid. 

Ik heb, onder anderen, schitterende incompany trainingen gegeven bij: